Proposals for exciting new ‘natural play space’ on Southampton Common approved

Davies White - Play Space

Grassy mounds, tunnels, boulders, beaches, water play, playful planting, timber decking, a tree house and bridges – these are all things that could be incorporated into a brand-new nature play space proposed for Southampton Common, which will replace the existing outdated paddling pool and play area. The scheme, approved on Tuesday 19 January by Cabinet, will create an exciting play destination for children and families.

Southampton City Council have appointed RHS Gold Medal and BBC People’s Choice Award winning landscape architects, Davies White, to design the facility. Over the coming months Davies White will engage with local schools and user groups, through model making sessions and hands on design workshops, which will result in a scale model of the scheme and a website showcasing the plans.

The proposals will also safeguard the facility for future generations by making it more sustainable, as maintenance requirements will be reduced and lifeguards would no longer need to be on duty. This would also mean the new area would be able to open for extended periods of good weather throughout the year and just not restricted to the summer months as at present. 
 
Davies White plan to begin consultation on their proposals from Spring 2016, with construction work planned to start at the beginning of 2017. Examples of their previous projects can be viewed on their website.

Image above: An example of one of Davies White's previous projects, courtesy of the company.